Pages

Monday, July 21, 2008

Muzakarah PAS-UMNO: Usah Terjerat Dengan Kepentingan Duniawi


Oleh GB

Tersentak juga apabila membaca kenyataan media oleh Presiden PAS yang mengakui bahawa telah wujud pertemuan antara pimpinan tertinggi parti dengan YAB Perdana Menteri yang juga selaku Presiden Umno, bagi membincangkan isu-isu kepentingan bersama berkaitan umat Islam dan bangsa Melayu.

Ia merupakan pengesahan kepada dakwaan Presiden UMNO, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bahawa muzakarah bersama Pas telah diadakan sebanyak tiga kali bagi membincangkan beberapa isu berkaitan dengan keagamaan dan orang Melayu.Menurut kenyataan media Presiden PAS, perjumpaan pertama dengan YAB Perdana Menteri berlaku sejurus selepas PRU ke 12 yang lalu yang melibatkan Timbalan Presiden PAS, YB Ustaz Nasharudin Mat Isa; Ketua Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Dato' Mustapha Ali dan ahli parlimen Shah Alam, YB Hj Abd Khalid Samad.

Pertemuan ini telah pun dilaporkan kepada Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat dan Majlis Syura Ulamak PAS.

Dimaklumkan juga bahawa Majlis Syura Ulamak PAS telah mengambil ketetapan bersetuju sebulat suara merestui Presiden, Timbalan Presiden dan Setiausaha Agung PAS bagi mempertingkatkan usaha yang bersungguh-sungguh dalam menyatupadukan umat Islam dan rakyat Malaysia berlandaskan Islam.

Sehubungan dengan ketetapan itu pertemuan telah diadakan lagi di bangunan Parlimen yang melibatkan Timbalan Presiden PAS dan YAB Perdana Menteri, yang telah dilaporkan kepada saya dan Majlis Syura Ulamak.

Dan kenyataan media itu pula diakhirkan dengan perenggan berbunyi

"PAS bersedia bagi menjayakan muzakarah dengan Umno ini demi kebaikan umat islam dan bangsa Melayu di Malaysia. "

Tuan Guru Nk Abdul ziz selaku Mursyidul AM PAS telah memberikan responnya dengan satu peringatan tegas

"Kalau kita ambil kesempatan berunding pula dengan UMNO, jahanam habislah.. bahkan Muktamar PAS yang bakal diadakan di Perak Ogos depan akan menjadi medan mengamuk penyokong."

Meninjau tulisan akhi SP wbemaster TKO,

"Saya lebih suka mengatakan kenyataan Presiden adalah menepati keputusan Syura dan Dewan Harian. Pandangan peribadi saya, Tuan Guru Nik Abdul Aziz tidak bersetuju, walaupun majlis bersetuju. Banyak kenyataan media beliau adalah pandangan peribadi beliau sebagai seorang yang lama dalam PAS dan juga Muryidur Am."

Jika GB berada sepejabat dengan SP sewaktu mengendalikan laman TKO ini, ada kemungkinannya berlaku perdebatan atau percanggahan pendapat yang ketara di antara kami berdua - satu keadaan yang sama yang pernah dibaakngkan oleh akhi Din Cryptos seaktu menjadi webmaster TKO ini yang bertangungjawab membawa GB menjadi seorang PWM.

Namun perbezaan pendapat sedemikian perlu dilihat dari sudut yang positif, supaya hasilnya turut positif jugak.

Dan apabila GB menyatakan demikian sepastinyalah pembaca TKO dapat menyelami bahawa memang akan wujud perbezaan pandanan GB dengan pandagan peribadi akhi SP seperti yang di boldkan di atas.

GB adalah penyokong PAS dari generasi zaman sebelum PAS menyertai Barisn Nasional pada tahun 1970 lagi. Dan telah mengikuti perkembangan politik Parti Islam SeMalaysia, aktif bersamanya sehingga kini meskipun di dalam cara yang tersendiri.

OK kembali kepada isu sebenar.

Pertama, di dalam kenyataan media Presiden PAS pada awalnya telah dinyatakan bahawa

Pertemuan ini telah pun dilaporkan kepada Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat dan Majlis Syura Ulamak PAS.

Dimaklumkan juga bahawa Majlis Syura Ulamak PAS telah mengambil ketetapan bersetuju sebulat suara merestui Presiden, Timbalan Presiden dan Setiausaha Agung PAS bagi mempertingkatkan usaha yang bersungguh-sungguh dalam menyatupadukan umat Islam dan rakyat Malaysia berlandaskan Islam.

Ironinya, di dalam ayat terakhir kenyataan media Presiden dinyatakan:

"PAS bersedia bagi menjayakan muzakarah dengan Umno ini demi kebaikan umat islam dan bangsa Melayu di Malaysia. "

Ternyata terdapat perbezaan yang ketara di antara keputusan Majlis Syura Ulamak PAS yang merestui pimpinan PAS bagi mempertingkatkan usaha bersungguh-sungguh dalam menyatupadukan umat Islam dan rakyat Malaysia berlandaskan Islam dengan apa yang dilakukan oleh pimpinan yang bersedia bagi menjayakan muzakarah dengan Umno ini demi kebaikan umat islam dan bangsa Melayu di Malaysia"

Yang saya boldkan itu TIDAK disentuh (tidak direstui?) oleh Majlis Syura Ulamak dan seperti seolah-olah restu Majlis Syura Ulamak dikhianati.

Kedua, di dalam isu sebesar in, pimpinan PAS TELAH menjalankan pertemuan terlebih dahulu kemudian memaklumkan kepada Majlis Syura Ulamak PAS yang pada sudut pandang saya adalah ternyata silap dari sudut tatacara berorganisasi.

Kerana sepatutnya kebenaran dan restu diperolehi terlebih dahulu SEBELUM sebarang pertemuan dan rundingan oleh mana-mana pimpinan PAS dengan UMNO boleh dilakukan. Tetapi yang berlaku ialah pertemuan dan perundingan telah berjalan, Majlis Syura Ulamak dimaklumkan kemudian.

Jelas peranan Majlis Syura Ulamak dikesampingkan malah dilacurkan pada peringkat awal dan apa juga langkah selepasnya yang diambil oleh pimpinan PAS dengan pembelakangan tersebut adalah terbatal dan perlu ditolak.

Meninjau bagaimana PAS era kepimpinan ulamak dinaikkan saya khuatir perkara yang sama berlaku di dalam muktamar PAS yang akan datang ini.

Ahli-ahli PAS yang terdiri dari kaum muda menjadi indikator dalam usaha menjatuhkan kepimpinan Dato Asri pada Oktober 1982 dengan slogan PAS di bawah ‘kepimpinan ulama’. Kaum muda PAS dipelopori oleh bekas tokoh ABIM dan pimpinan kelab pelajar Islam di luar negara. Bekas pimpinan ABIM ialah Fadzil Mohd. Nor(Timbalan Presiden ABIM), Abdul Hadi Awang(Pesuruhjaya ABIM Terengganu) lantaran tidak bersetuju dengan gerakan nasionalis-islamis pimpinan Datuk Asri ketika itu.

Dan apakah Ustadz Abdu Hadi akan menerima nasibnya pula setelah cuba untuk menjayakan muzakarah dengan Umno ini dengan alasan untuk kebaikan umat islam dan bangsa Melayu di Malaysia?

Seterusnya mengenai kenyataan TG Nik Abdul Aziz. Sebagai seorang Mursyidul AM PAS yang mengetuai Majlis Syura Ulamak, kita hairan bagaimana mungkin beliau tiba-tiba dikesampingkan oleh pimpinan PAS Pusat tatkala membincangkan isu sepenting muzakarah ini?

Terus-terang saya menyatakan di dalam banyak hal keputusan Musryidul Am PAS lebih menepati kebenaran dan telah terbukti berjaya.

(Ingat TG Nk Aziz pernah menjadi wakil tunggal PAS di Parlimen tatkala pemimpin lain semua tewas pada tahun 1982!)

Di dalam banyak isu, PAS Kelantan di bawah TG Nik Aziz lebih dihormati dengan idea-idea yang lebih progresif yang akhirnya dituruti langkahnya oleh Kerajaan Pusat.

Demikian juga di dalam senario politik PRU12 yang lalu, tatkala segala serangan ditumpukan kepada Kelantan. Umum mengetahui, TG Nik Aziz berjaya mengharungi gelombang dasyat tersebut dengan caranya untuk mempastikan kerajaan PAS Kelantan terus kekal di bawah pemerintahan kepimpinan ulamak da hal tersebut gagal dilakukan oleh pimpinan PAS Terengganu yang kini menguasai kepimpinan parti Islam Semalaysia

Apabila ada yang bertanya saya apa kes muzakarah PAS-UMNO ini? Jawapan saya tegas: Ujian Allah untuk mematangkan PAS supaya jangan terjerat sehinga mengutamakan kepentingan duniawi dari ukhrawi!

...sampaikan kebenaran walaupun pahit.

1 comment:

HAJI MOHAMAD BIN JUSOH said...

Pada saya sesuatu yang kita nak buat perlu kepada pertimbangan syar'i, muzakarah ke arah kebaikan ummah apa hukumnya.

1. wajib
2. sunat
3. harus
4. makruh
5. haram

jika kita dah tahkik dengan salah satu hukum di atas kita perlu kembali kepada qawaid syara' wadhoi'

1. syarat
2. sebab
3. mani'
4. batal
5. sah.

jika kita dah kenal pasti kedua-dua qawaid hukum, barulah kita putuskan ianya ukhrawi mahupun duniawi.

macam solat fardhu, hukum asalnya wajib, tapi bila dah datang haid mahupun nifas, wajib bagi yang terima haid dan nifas sudah hilang, jika usaha buat jugak dalam haid hukumnya haram dan perbuatan itu dikira maksiat perolehannya dosa.

itu cara mentarjihkan hukum barulah orang awam tak keliru, bukan apa kat kampung saya ni saya anjurkan ibadah fardhu ain setiap jumaat dan sabtu kepada mereka yang masih belum baligh, ajar al qur'an dan as sunnah serta ilmu2 fardhu ain. bila habis belajar saya bermuzakarahlah dengan para ibu bapa agar dianjurkan pula kelas untuk orang tua yang belum betul bacaan2 yang wajib dan amalan wajib. Tiba2 datang seorang pemuda PAS terus mengherdik saya, katanya semua kerja tu tak guna sebab undang2 islam tak buat jugak. Saya tersenyum sahajalah dan minta yang lain bersabar, teruslah dia mengomel. Pada saya yang jahil lagi banyak dosa ni berkhidmatlah sekadar kemampuan yang kita ada dan tidak suka menghukum sesuatu mengikut kumpulan atau kefahaman, sebab yang benar itu nyata dan salah jugak nyata, mana yang mampu kita buat kita buat yang tak mampu kita usahalah pelan2, jangan sampai tak buat semua dan tolak semua jika tak bersesuaian dengan jiwa.

Syeikh Daud al fathoni menggariskan manusia kenal sesuatu dengan 5 wajah, 1. dengan perasaan, 2. dengan hawas, 3. dengan akal, 4. dengan qawaid syariah dan 5, dengan hidayah dan taufiq.

maka terserahlah kepada kita menilai sesuatu itu dengan acuan peninggalan rasulullah s.a.w dan para ulama' muktabar ahli sunnah wal jamaah pada aqidah assyaariah, syariat 4 mazham dan akhlak junaid al bahgdadi...

wallahu taala a'lam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...